Miksi tupakointi on haitallista terveydelle? Mitä haitallisia aineita tupakka sisältää?

Tupakointi on haitallista terveydelle useista syistä, ja se on yksi merkittävimmistä ehkäistävissä olevista terveysriskeistä. Tässä on joitakin tupakoinnin haitallisia vaikutuksia terveydelle:

 1. Syöpäriski: Tupakointi on suurin yksittäinen syövän aiheuttaja. Tupakansavu sisältää yli 7 000 kemikaalia, joista monet ovat syöpää aiheuttavia. Tupakointi lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään, suusyöpään, kurkkusyöpään, haimasyöpään, virtsarakon syöpään ja moniin muihin syöpätyyppeihin.
 2. Keuhkosairaudet: Tupakointi on tärkein syy keuhkoahtaumatautiin (COPD) ja krooniseen keuhkoputkentulehdukseen. Keuhkot menettävät kykynsä toimia normaalisti, mikä johtaa hengitysvaikeuksiin.
 3. Sydän- ja verisuonitaudit: Tupakointi lisää sepelvaltimotaudin, sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä. Nikotiini ja muut tupakansavun aineet voivat aiheuttaa verisuonten kaventumista ja verihyytymien muodostumista.
 4. Hengityselinten infektiot: Tupakointi heikentää immuunijärjestelmää ja tekee keuhkoista alttiimpia infektioille, kuten keuhkokuumeelle ja keuhkoputkentulehdukselle.
 5. Raskauskomplikaatiot: Tupakointi raskauden aikana voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita, kuten sikiön kasvun hidastumista, ennenaikaista synnytystä ja sikiön kuolemia. Lisäksi se voi altistaa lapsen kehittymään myöhemmin elämässä erilaisille terveysongelmille.
 6. Ihon vanheneminen: Tupakointi nopeuttaa ihon ikääntymistä ja lisää ryppyjen, juonteiden ja muiden ihon muutosten riskiä.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä tupakoinnin terveysvaikutuksista. On tärkeää ymmärtää, että tupakoinnin lopettaminen voi merkittävästi vähentää näitä riskejä ja parantaa terveyttä. Tupakoinnin lopettaminen on yksi parhaita päätöksiä, jonka henkilö voi tehdä terveytensä hyväksi.

Tupakka sisältää monia haitallisia aineita, joista monet ovat terveydelle vaarallisia. Tässä on joitakin keskeisiä aineita tupakassa:

 1. Nikotiini: Tupakan keskeinen päihdyttävä aine. Se aiheuttaa riippuvuutta ja lisää verenpaineita sekä sydämen sykettä.
 2. Tupakansavu: Tupakansavu sisältää yli 7 000 kemikaalia, joista satoja on myrkyllisiä ja vähintään 250 on tiedetty aiheuttavan haittaa terveydelle. Esimerkkejä näistä ovat terva, häkä, asetaldehydi, formaldehydi ja bentseeni.
 3. Häkä: Hiilimonoksidi (CO) on myrkyllinen kaasu, joka syrjäyttää hapen punasoluissa, mikä johtaa hapenpuutteeseen elimistössä.
 4. Terva: Terva on monimutkainen seos kemikaaleja, ja se aiheuttaa vaurioita hengitysteissä. Tervan hiukkaset voivat kerääntyä keuhkoihin ja aiheuttaa keuhkosyöpää.
 5. Asetaldehydi: Tämä aine on syöpää aiheuttava ja voi aiheuttaa soluvaurioita.
 6. Formaldehydi: Formaldehydi on myrkyllinen kaasu, joka voi ärsyttää silmiä ja hengitysteitä. Se on myös syöpää aiheuttava.
 7. Bentseeni: Tämä kemikaali on syöpää aiheuttava ja voi vaikuttaa verisoluihin.
 8. Arseeni: Raskasmetalli, joka on myrkyllinen ja voi aiheuttaa syöpää.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä tupakan sisältämistä haitallisista aineista. Tupakointi altistaa kehon näille kemikaaleille, ja pitkäaikainen altistuminen lisää vakavien terveysongelmien riskiä. Tupakoinnin lopettaminen on tehokas tapa vähentää altistumista näille haitallisille aineille ja parantaa terveyttä.